De bloesem van de vlier staat op dit moment weer prachtig in bloei. Je herkent de grote witte schermen met de talloze kleine bloemetjes al van ver. Wij zijn fan van de vlier, want behalve dat het heel lekker is als thee, siroop of als tempura, is het ook heel gezond!
In het voorjaar kun je de bloemen gebruiken, in het najaar de bessen. De bloesem is op z’n best na een windstil dagje in de zon. Er ligt dan een laagje stuifmeel op de bloesem dat een zoete fruitige smaak geeft. Was deze er niet af, dus kies een schone plek om te plukken, ver weg van uitlaatgassen. Je kunt de witte bloempjes zo in een glas heet (maar niet kokend) water doen voor een heerlijke, gezonde thee. Of er siroop, taart of vlierbloesem beignets van maken.
Vroeger was de vlier een huisapotheek die naast elke boerderij te vinden was. Vlierbloesem is heel gezond en kan voor allerlei kwalen gebruikt worden: Het werkt zweetopwekkend en is vochtafdrijvend. Zo helpt de vlier om griep te voorkomen en zorgt het dat een eenmaal gevat griepje minder lang duurt. Hij is ook in te zetten bij slijmvliesontsteking en hooikoorts.
De vlier is niet in een tuincentrum te koop, maar misschien ontdek je er een paar in je omgeving. Momenteel groeien er grote schermen met bloesems aan, dus daar kun je ze aan herkennen. (Kijk even goed naar de foto) Er komt een heerlijke, onweerstaanbaar, zoete geur vanaf.
Plukken:
Hier volgt het recept voor vlierbloesem siroop. Makkelijk te maken en heerlijk voor in de zomer!
Ingrediënten:
ca. 15 schermen vlierbloesem, 1 liter kokend water, citroensap van 1/2 citroen, 300 g suiker, 1/2 tl citroenzuurpoeder (dan blijft de siroop langer goed – online verkrijgbaar of bij de apotheek)
Bereiden:
Doe de schermen in een pan en overgiet het met het kokende water. Voeg de halve citroen toe en het sap van de andere helft. Laat een nacht staan. Zeef de volgende ochtend de vloeistof en voeg de suiker en het citroenzuurpoeder toe. Warm weer zachtjes op en roer goed totdat de suiker is opgelost. Laat afkoelen en giet de siroop in gesteriliseerde flessen.
Kun je de suiker ook vervangen door vijgensiroop of iets dergelijks? Ik ben niet zo’n liefhebber van een overdosis suiker
Hi Casper, excuses voor de laten reactie maar ik vergeet altijd hier te kijken op mijn site. Ja ik heb daar ook moeite mee dus ik snap het! je zou een andere zoetstof kunnen gebruiken als agave siroop, kokosbloesemsuiker, honing etc maar ten eerste beinvloed dat de houdbaarheid, ten tweede de kleur en ten derde de smaak. Maar ik zou zeker wat gaan testen als ik jou was..