Waarom wildplukken

Waarom zou je wildplukken?

Je eigen eetbare gewassen plukken is een onderwerp dat steeds meer belangstelling krijgt. Een groeiende groep mensen wil zelf de controle hebben over hun eten en de herkomst daar van. Het eten van wilde planten, bessen, noten en paddestoelen past helemaal in dit plaatje! Want de toegevoegde gezondheidswaarde van alles dat we uit de vrije natuur eten is groot en bovendien kost het niets, alleen maar een beetje moeite.

Ken jij jouw groenten?

Groenten zijn overal te koop, in alle soorten en maten en uit alle hoeken van de wereld. Maar is het eigenlijk wel normaal dat wij groente en fruit overal vandaan kunnen halen? Hoe lang is een product onderweg geweest of hoe lang heeft het in een koeling gelegen in afwachting van het transport? Welke technieken zijn er gebruikt om de gewassen te produceren en hoeveel bestrijdingsmiddelen zijn er op gespoten? Geen consument die het weet. En al deze aspecten hebben invloed op de kwaliteit.

Van bodem tot vrucht

Een andere factor die in hoge mate de voedingswaarde bepaalt is de gesteldheid van de bodem. Of het nu groente, fruit of snijbloemen zijn, alle gewassen zijn afhankelijk van de bodemkwaliteit. Fruit van bomen en struiken die op een gezonde bodem tot ontwikkeling kunnen komen, geven mooiere vruchten en een betere smaak. Wanneer de bodem in topconditie is, dan nemen alle planten de goede voedingsstoffen op en zo leveren zij weer alle vitaminen en mineralen die wij nodig hebben. Helaas zijn de meeste landbouwgronden in de laatste decennia verarmd door moderne landbouwtechnieken waaronder grootschalige monoculturen, overbemesting en mestinjecties. We hebben grotere opbrengsten gekregen, maar de kwaliteit van alles wat er op het land groeit is sterk achteruitgegaan. Het rijke bodemleven van vroeger met alle aanwezige insecten, goede schimmels en nuttige bacteriën is niet meer wat het geweest is. Een tomaat van nu in vergelijking met een tomaat van 100 jaar geleden bevat al lang niet meer dezelfde hoeveelheid vitaminen en mineralen.

Eten uit de vrije natuur

Alle eetbare gewassen die in de vrije natuur groeien zijn van veel hogere kwaliteit. Net als vroeger! Ze bevatten veel meer vitaminen en mineralen dan de gemiddelde groente en fruit uit de supermarkt. Dat heeft meerdere redenen. Wilde gewassen zijn niet doorgekweekt, hebben een natuurlijke groeitijd, groeien met hun wortels in de volle grond. Deze grond is niet bewerkt met kunstmest, de gewassen worden niet bespoten dus alles is automatisch biologisch. In de natuur wordt niet genetisch gemanipuleerd en alles wat je plukt is van het seizoen, lokaal geoogst en kakelvers. Het zijn superfoods van eigen bodem en dan nog gratis ook! En een vitalere maaltijd, geeft een vitaler lichaam. Als je dat weet is het eigenlijk best gek dat veel mensen in de supermarkt hun kar vol laden met potjes, blikjes en plastic, en vervolgens naar de auto lopen langs paardenbloemen, brandnetels, zevenblad en heel veel andere gewassen terwijl die gewoon eetbaar zijn!

Terug naar de natuur

Dus terug naar de natuur! Laten we af en toe ons eetpatroon aanvullen met alle mooie, eetbare producten die de natuur ons te bieden heeft. Door alle ongezonde producten te negeren, goede (biologische) producten te kopen en meer eetbare gewassen in je maaltijden te verwerken, kan het zomaar zijn dat je gezondheid met sprongen vooruit gaat en dat je bovendien veel blijer naar de natuur om je heen kijkt.

    


Post Your Thoughts

Join event

You will receive a confirmation e-mail once you click send. If not, please check your spam folder and mark the e-mail as safe.