Geneeskrachtige tuin

Om mijn passie voor eetbare – en geneeskrachtige planten nog meer vorm te geven heb ik bij mij in de buurt een geneeskrachtige buurttuin aangelegd. Met de hulp van gemeente Amsterdam, familie, vrienden en buurtbewoners is het gelukt om een stukje land te ontginnen om daar een groot aantal verschillende planten te laten groeien die gebruikt kunnen worden als medicijn. Doel van de tuin in mensen te laten zien welke planten eetbaar en geneeskrachtig zijn. Er zullen dan ook workshops en rondleidingen plaats gaan vinden.

Adres: Op de Akerdijk, Zwarte Pad 30, achter de Akermolen, in Amsterdam

In de tuin heb ik 8 vakken gemaakt met planten die goed zijn voor verschillende lichaamssystemen: 1) Hart en bloedvaten, 2) Huid en botten, 3) Luchtwegen 4) Hormoonstelsel, 5) zenuwstelsel en slapen, 6) Spijsverteringssysteem (lever en darmen), 7) Immuunsysteem (weerstand) en 8) Nieren en blaas. De planten die goed voor de betreffende systemen zijn heb ik hieronder gezet. Sommige planten komen vooral in het wild voor en wil ik liever niet in de tuin, hoe geneeskrachtig ze ook zijn, omdat ze erg woekeren. Dit geldt bijvoorbeeld voor heermoes, zevenblad en brandnetel. Kom vooral een keer kijken!

Hart/bloedvaten

Hartgespan, Meidoorn, Madelief, Duizendblad, Rozemarijn, Robertskruid, Helmkruid, Herderstasje, Roos, Kleine pimpernel, Vingerhoedskruid, Roos.

Rode Zonnehoed (Echinaceae purpura)

Huid en botten

Goudsbloem, Echinacea, Teunisbloem, Arnica. Mierikswortel, Smeerwortel, Aloe vera, Driekleurig viooltje, Juffertje in het groen, Madelief

Goudsbloem (Calendula)

Nieren/blaas

Moerasspirea, Guldenroede, Lievevrouwebedstro, Walstro, Agrimonie, Zwarte bes, Brandnetel, Kleefkruid, Selderie, Zuurbes (Berberis)

Kamille (Matricaria chamomilla) en Lavendel

Hormoonsysteem

Vrouwenmantel, Marjolein, Duizendblad, Koningskaars / zilverkaars, Zilverschoon, Moederkruid, Rode klaver, Framboos

Teunisbloem (Oenothera)

Zenuwstelsel en slaap

Lavendel, Sint Janskruid, Maagdenpalm, Citroenmelisse, Robertskruid, VerbenaKomkommerkruid (Borage), Valeriaan

Cichorei (Cichorium intibus)

Spijsvertering

Agrimonie, Paardenbloem, Griekse Alant, Venkel, Cichorei, Engelwortel, Stinkende gouwe, Walstro, Koolzaad/mosterd, Bonenkruid, Dille

Venkel in bloei

Luchtwegen

Longkruid, Heemst, Kaasjeskruid, Echinacea, Rozemarijn, Salie, Klein Hoefblad, Klaproos, Tym

Heemst (Althea officinalis)

Imuunsysteem

Heermoes (komt niet in de tuin, alleen in wild), Oost-Indische Kers, Kamille, Goudsbloem, Wilgenroosje, Artemisia, Hondsdraf, Honingklaver, Kweekgras, Vogelmuur, Ereprijs, Winterpostelein

Keukenkruiden

Verspreid over de vakken staat: Dille, Munt, Koriander, Verbena, Basilicum, Peterselie, Lavas.

Langs de randen

Stokroos, Zonnebloem, Braam, Framboos, Bes, Kamperfoelie, Blauwe regen, Passiebloem, Meidoorn, Vlier.

Join event

You will receive a confirmation e-mail once you click send. If not, please check your spam folder and mark the e-mail as safe.