Zalig Zevenblad

Zalig Zevenblad

De natuur om ons heen is één grote supermarkt. Voeding groeit overal, van brandnetel tot robertskruid. Door de verstedelijking zijn we behoorlijk van onze oerbron vervreemd. Veel oude plantenwijsheid is verloren gegaan. We zijn het vergeten en ook gewoon te druk met andere dingen. Bovendien ligt alles keurig verpakt en gesorteerd in de supermarkt dus zoeken naar je eigen eten hoeft niet meer. Gelukkig keert dit verlangen langzaam weer terug en wordt de rijke plantenwereld weer herontdekt. En dat is fijn, want oerplanten zitten bomvol krachtige, bio-actieve stoffen. Een genot voor onze smaak en voor onze gezondheid.

Neem nou het kruid zevenblad. Het is de schrik van menig tuinier. Als dit kruid eenmaal in je tuin groeit dan is er geen houden meer aan. Zevenblad is onoverwinnelijk. Dus gedogen of het zelfs te vriend houden is het enige wat je kunt doen. Het blad is te herkennen aan zijn zeven blaadjes, als het wat jonger is kunnen het er ook vijf of drie zijn. In het voorjaar zijn de blaadjes het lekkerst omdat ze nog jong zijn. Wil je later in de zomer toch jonge bladeren oogsten, maai dan de blaadjes bij de grond af en na enkele dagen zie je de verse jonge blaadjes weer opkomen. Dit kunt je regelmatig doen. En van dit hardnekkige ‘onkruid’ kun je een heerlijke pesto maken!

Je hebt nodig:

  • 2 handen jong zevenblad, klein gesneden
  • goede kwaliteit olijfolie, extra vierde
  • sap van een halve citroen
  • 1 handvol hazelnoten of amandelen zonder vlies, fijngehakt
  • zeezout en peper uit de molen
  • eventueel een ansjovis en/of een klein teentje knoflook

Bereiden:

  • Om pesto te maken kun je een vijzel gebruiken, maar sneller is het met een keukenmachine.
  • Doe het zevenblad, een scheut olijfolie, de gehakte noten, het citroensap en eventueel het ansjovis en/of het teentje knoflook in de keukenmachine en maal er mooie pesto van.
  • Voeg eventueel wat meer olie of citroensap toe.
  • Breng op smaak met peper en zout.

  Deze pesto is een lekkere smaakmaker bij vis

Join event

You will receive a confirmation e-mail once you click send. If not, please check your spam folder and mark the e-mail as safe.