Brandnetel een echt supergewas!

De Brandnetel wordt als een vervelend onkruid gezien, maar is zo gezond! Er zitten veel mineralen in als ijzer, silicea, kalium, calcium, zwavel, vitaminen A en C. Het gewas stond al vroeg bekend als werkzaam tegen jicht en reuma: Men hield vroeger de pijnlijke gewrichten direct in de brandnetels – het mierenzuur dat in de plant zit werkte er direct tegen. Brandnetel is goed voor de moedermelk en heeft bloed- versterkende en -regulerende eigenschappen. Je krijgt er ook nog prachtig haar van als je er een haarspoeling van maakt! Je plukt het jonge blad, de eerste vijf of zes blaadjes van de top. In het najaar kun je ook de zaden gebruiken voor over de sla: daarin zitten alle goede voedingsstoffen geconcentreerd opgeslagen. Je kunt soep maken van de bladeren of een infusion, of de bladeren drogen voor de thee, maar is ook heel geschikt om bijvoorbeeld te gebruiken in een stamppot. De stengels gebruiken we niet voor voeding: daar zitten zoveel vezels in dat ze gebruikt worden voor het maken van stoffen voor kleding.

Gebruik: bovenste top (5/6 blaadjes), zaden.

Goed voor: Voorjaarskuur om aan te sterken. Verhoogt moedermelkproductie, verlaagt bloedsuikerspiegel. Bloedzuiverend en – versterkend, daarom goed als voorjaarskuur. Ook goed als haarspoeling, of spoelen bij aambeien (wat bladeren in kokend water, afkoelen en zeven)

Groeitijd: kan het hele jaar door maar pluk de jonge bladeren.

Brandnetelsoep

Onze brandnetelsoep vinden kinderen zelfs heerlijk! Probeer maar eens

Ingrediënten: 400 g jonge brandnetelbladeren, klontje roomboter, 1 ui (fijngesneden), 1 teen knoflook (geperst) 2 aardappelen (geschild en in stukjes) om in te bakken, 1 liter groentebouillon, 1 dl. room, peper en zout

Bereiden: Was de brandnetelbladeren onder de kraan in een vergiet. Gebruik daarvoor eventueel keukenhandschoenen of plastic zakjes om je handen te beschermen. Laat de bladeren uitlekken in een vergiet. Hak de brandnetelbladeren fijn. Doe de roomboter in de pan en fruit hierin eerst de ui en 2 minuten later de knoflook. Voeg de aardappelen en de bouillon toe en tenslotte de brandnetels en laat 15 min. zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn. Mix de soep fijn met een staafmixer, breng op smaak met zout en peper en de room.

Recept gegrilde brandnetels – snack of borrelhap foto 3613

Deze gegrilde brandnetels lijken wel chips!

Ingrediënten: 10 brandneteltoppen, olijfolie en keltisch zeezout

Bereiden: leg de brandnetels op bakpapier, besprenkel ze met olijfolie en zout en leg onder de grill tot ze droog en knapperig zijn

 


Categories: Blogs

Post Your Thoughts

Join event

You will receive a confirmation e-mail once you click send. If not, please check your spam folder and mark the e-mail as safe.