Look-zonder-look


Onze voorouders hadden zo’n driehonderd planten in hun dieet. Dat zijn er een heel stuk meer dan de twintig soorten groente die wij gemiddeld eten. Het is leuk om meer planten te leren kennen en zo je dieet wat uit te breiden. Deze planten kun je door je eten gebruiken om zo extra smaak en voedingsstoffen toe te voegen. Het is erg lekker en goedkoop en je leert ook je omgeving goed kennen. Regelmatig heb ik leuke gesprekken met nieuwsgierige voorbijgangers die mij vragen wat ik aan het plukken ben. Ik vertel dan over de mogelijkheden van een bepaald gewas of deel een eenvoudig recept. 
Vanaf nu delen we iedere maand een plant die op dat moment groeit. Al het lentegroen komt nu mooi op. Elke dag zie je weer nieuwe planten in bloei staan, prachtig. Dit is het moment om de natuur in te gaan. Deze keer aandacht voor het jonge groen van de Look-zonder-look (Alliaria petiolata) Dit is een heerlijk plantje vooral in het voorjaar. Hij heeft een knoflookachtige geur maar is daar geen familie van. Vandaar de naam. Het is familie van de koolzaad, mosterdzaad en rucola, ook allemaal eetbaar. De jonge blaadjes in april zijn niervormig en zien er heel anders uit dan de bladeren aan een bloeiende look-zonder-look later in het jaar. Dit is een goede oefening in planten kijken. Alles van de plant is eetbaar: het blad, de bloem en de wortel. De plant heeft een heerlijke peper- en lookachtige smaak. De blaadjes kun je in een salade doen, op een boterham of in een smoothie. Maar is ook lekker in een pesto of kruidenboter. In een salade is het lekker om het te mengen met een wat milder smakende plant zoals vogelmuur of met wat gewone sla uit de winkel.
Ook later in het jaar zijn er meestal nog wel jonge blaadjes te vinden, want deze plant maakt meerdere generaties in een jaar dus naast bloeiende en uitgebloeide exemplaren staan weer jonge nieuwe. Je kunt ook de zaden verzamelen en daar mosterd van maken al is de smaak wel heftig en pittig, dus voor de liefhebbers 🙂
Succes met zoeken en oogsten!


Categories: Blogs

There are 3 comments

  1. Lilian Bongenaar

    Beste Leoniek en Yvet,

    Vorig jaar in de winter heb ik het boek plant als medicijn gekocht. Hierdoor zijn we ongeveer in maart begonnen met plukken. Het is zo bijzonder om te doen. Om in je eigen omgeving je brandnetel thee bij elkaar te plukken. Ik loop nu echt anders door het park. In mei hebben we barefoot shoes (in Arnhem) gekocht en deze passen goed bij het speuren naar groen.
    Werkelijk een andere beleving van mijn eigen omgeving.

    Vandaag bij de aanschaf van mijn 2e boek: wild plukken zei ik tegen mijn vriend ” hoe kan het dat we dit niet mee hebben gekregen in de opvoeding of op school?

    Bedankt voor jullie gedeelde kennis!

    Graag wil ik wat delen waar julloe wellicht niet van op de hoogte zijn.
    Brandnetels plukken zonder handschoenen is prima te doen wanneer je je adem in houdt.

    Een groene groet,

    Lilian Bongenaar

Post Your Thoughts

Join event

You will receive a confirmation e-mail once you click send. If not, please check your spam folder and mark the e-mail as safe.